June 22, 2018

June 22, 2018

Please reload

Recent Posts

Eyes Closed - Exhibition in Inda Gallery

June 22, 2018

1/6
Please reload

Featured Posts

Csukott szemmel - Kiállítás az Inda Galériában

June 22, 2018

 

Az INDA Galéria tisztelettel meghívja Önt és partnerét

 

CZENE Márta 

Csukott szemmel című kiállításának megnyitójára,

 

2018. május 23-án, szerdán 18.00 órára.

A kiállítás kurátora: KOZMA Zsolt

A kiállítást megnyitja: SZEGEDY-MASZÁK Zsuzsanna

A kiállítás megtekinthető 2018. június 29-ig, keddtől péntekig 14–18 óráig, vagy előzetes bejelentkezéssel.

Czene Márta: Homályosan, 2018, akril, farost, 70 x 210 cm

 

 " A csukott szemmel fekvés nem alvás. Csukott szemmel is látunk; nem a körülöttünk lévő világot, hanem ami a gondolatainkban megjelenik előttünk,” írja Czene Márta a legújabb munkáiból rendezett, Csukott szemmel című kiállítása kapcsán, majd így folytatja: “Ha csukott szemmel nézünk magunkba, a gondolataink mélyén szabad szemmel láthatatlan dolgok kerülnek elő (homályosan).”
Az INDA Galéria Projektszobájában látható munkák egy rendkívül következetes és végiggondolt-végigérzett művészi életút organikus folytatását, és bizonyos értelemben a kísérletezés új szakaszba érkezését mutatják. Czene korábbi festményei narratív kísérletek voltak egy filmes vágásra visszautaló rendszer festészeti kidolgozására, s ehhez kapcsolódott a korábban jellemző, storyboard-szerű keretrendszer. Az új munkák, talán a gyermekszüléssel és -neveléssel járó visszavonulás, a bezárkózott, befelé forduló életmód miatt is, valamelyest eltávolodtak a narratívától, a filmes elemektől. A nagyméretű festmények, fotók és videó személyesebb munkák, még kevésbé történetet közlőek, mint a korábbiak. Sokkal szabadabb asszociációkra épülnek, és az eddigi formai szigorúság is oldódik.
Czene szerint “egyedül lenni, bezárkózva lenni, kicsit olyan, mint csukott szemmel élni. Nem venni tudomást másról, csak ami belül van, vagy a számunkra éppen kijelölt világ határain belül. Nem látni, visszautasítani mindazt, ami kívül esik közvetlen világunkon. Elutasítani mindazt, aminek a látványa ijesztő, szándékosan nem venni tudomást arról, ami szorongató és elviselhetetlen a külvilágból. A teljes elszakadás persze lehetetlen, hiszen minden valami másnak az összefüggésében történik. Az önkorlátozásba menekülés válasz a minket korlátozni akaró valóságra.”
Ahol viszont már semmi sem maradt, ott kezdődik el a határtalanság. Ha csukott szemmel táncolunk, szabadabb a mozgásunk, mert letesszük a tájékozódás terhét.
 
www.czenemarta.hu
www.indagaleria.hu

 

Copyright © 2017 Inda Galéria  All rights reserved.
This email gives you updates as to what's happening at Inda Gallery.
INDA Gallery on Artsy

Our mailing address is:
H-1061 Budapest, Király utca 34. II/4.
Contact:
+36704203124
info@indagaleria.hu

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square