top of page

Elengedési gyakorlatok - Esterházy Art Award Shortlist, Ludwig Múzeum, Budapest

A projekt témája személyes archívum építése nagyapám, Czene Béla hagyatékában megmaradt családi dokumentumok alapján. A megőrzésen és megértésen keresztül próbálom elengedni a családi traumákat, a személyes tapasztalatokat és a művész szerepet, amit a sokgenerációs művészcsalád diktál.

Kísérletet teszek Czene Béla, a szocialista korszak egyik kedvelt aktfestőjének életművéből kiinduló, családom férfi tagjainak festészetében megjelenő nőkép saját identitásomra, kamaszkori testképemre és munkámra gyakorolt hatásának elemzésére, aktfestészetének személyes, illetve női nézőpontú kontextualizálására és kontrasztba állítására családom nőtagjainak valódi életével.

Munkáim képkockákból állnak, amiket többrétegű installációkká állítottam össze. A jelenetek elrendezését Kuleshov és Eizenstein montázselméletei inspirálták, ahol a történet sokszor csupán a vágás által összekötött részleteken keresztül bontakozik ki. A homály, amit a különböző médiumok és technikák párhuzamos használata és az egymást részben fedő rétegek okoznak az emlékek már elérhetetlen részére utal.

bottom of page